We are FAMILY

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, June 25

Damia & Tina The Tiger

Minggu lepas (20 Jun 2009) aku pegi kenduri umah Shah dengan kengkawan Office..biasalah..mesti pegi lepas habis keja kan..

Memandangkan aku ni, kalau boleh nak kemana pun nak bawak si Damia, aku decide utk join carpool (kumpul kat HQ), naik keta Mar.. yelah, kenduri dahlah jauh, buatnya si Damia ngamuk ke, nak susu ke..x ke haru kan..

Tapi, setakat ni, Damia xpernah lagi ngamuk2 bila letak kat carseat..dia ok jer..cool..siap kekadang tu tertdo sendiri lagi..(maybe selesa sebab ada aircond..spoilt betul budak kecik ni..nak beraircond jerk, baru leh tdo lena..)

Walaupun camtu, perjalanan paling lama aku n Damia (aku drive, Damia kat carseat) adalah 30 - 45 min jer.. lama dari tu, xpernahlah lagi..

well, entry kali ni saja nak share video Damia tgh main dengan favourite toy dia, Tina The Tiger..

video
Video ni aku rakam masa lampu merah, otw balik dari kenduri Shah..nak balik umah dah..hehe (bahaya ke?)
Apapun, Budak ni memang cute kan?

Thursday, June 18

Damia's Development

Aku amik ni daripada newsletter yang aku subscribe, saja nak share update pasal Little Damia..hehe

Can your baby do this..
Wow! Your baby is now 3.5 months (14 weeks) old.

By now your baby should:
• Lift head up to 90 degrees while lying on stomach .......... dah boleh dah. cumanya kekadang Damia mcm xlarat lagi nak meniarap lama-lama
• Be able to open and close his fingers and bring both hands together .......... dah boleh jugak..
• Smile when around people .......... memang pun..
• Babble, coo and make facial expressions with greater frequency .......... boleh..tapi yang facial expressions tu ku xberapa perasanlah..hihi
• Be able to change positions more often .......... betul, betul, betul..sekejap jer kepala dia dah jauh dari bantal..
• Enjoy playing games like pat-a-cake and peek-a-boo .......... aku tengok..dia enjoy jek main dengan Tina The Tiger dia tu..


By now your baby probably will:
• Enjoy playing with his fingers .......... memang enjoy sungguh..sampai basah-basah baju kena air liur dia yang meleleh-leleh
• Put most things into her mouth .......... ni pun betul..kekadang baju aku pun dia makan bila aku dukung dia..
• Stare at strangers with fascination .......... hmm..xsurelah
• Be able to follow an object held about 15 cm away from face and moved 180 degrees, from one side to the other .......... dah boleh..
• Recognize certain smells and show disdain for some of them .......... ni pun aku xsure gak
• Practise swimming movements when lying on his tummy .......... yang aku perasan, Damia ni walaupun meniarap pun dia xterer lagi..tapi once dia meniarap, asyik angkat punggung jer..
• Enjoy more vigorous play such as bouncing up and down .......... hmm..xtaulah
• Show signs of emotional attachment to you .......... pun xberapa clear..yang aku perasan, dia happy jer kalau aku yang dok main dgn dia..


By now your baby may even:
• Bear some weight on legs when held standing ......... badan Damia memang kuat..kalau kita dirikan dia, memang dari dulu dia bleh tampung berat dia..dgn sokonganlah of course
• Turn head in direction of voice, especially mother's voice .......... dah boleh, tapi kekadang aje kalau aku panggil dia toleh.
• Make a wet razzing sound .......... dah boleh kot, cuma xberapa obvious lagi
• Examine objects for a long time
• Sit up if held .......... yang ni..agaknyalah. yang pasti Damia suka angkat kepala kalau dalam position baring..xsabar-sabar betul
• Press her feet flat on the floor or your lap when held in standing position .......... xterer lagik..
• Show preference for some people within your circle of friends and relatives .......... blumlah rasanya..dengan sapa-sapa dia ok jer lagi

Tuesday, June 16

Xde rezeki..sedihnya..

Sedihnya..

Tu jerlah yang aku dapat cakap..huhu
Tadi (kul 12.30 t/hari) aku pumpinglah, cam biasakan...
pump..pump..pump.. 10-15 minit, aku stop..
Dapatlah dalam lebih kurang dalam 6.5oz. Aku pun agih-agihlah kat dalam botol (sebab aku simpan 3.5oz jer satu bekas)..so, dapatlah 2 botol sebab pagi tadi pumping pun ada balance kan..

1 botol selamat aku transfer dalam liner..alhamdulillah, rezeki Damia harini.
then, aku sediakan liner utk botol kedua....

dah bleh agak apa jadi kan...aku pun xtau apa yang aku terlanggar sampai TERtolak botol ke2 tu..dan makanya..tumpahlah 3.5oz susu....hua!!! sedihnya....

memang sedih sgtlah..sebab production aku ni xmenentu..kekadang dapat bawak balik 5 x 3.5oz, kekadang 4 1/2 botol x 3.5oz, kalau rezeki lebih, dapatlah 6 x 3.5oz..sebab tu setiap titik susu tu bermakna tau...
Tapi, kenalah redha...dah namanya pun xde rezeki..redha..redha..

Ni gambar selingan..pembaziran EBM di nursery Damia..time nih pun GERAM banget!!


Sunday, June 14

Love at First Sight..

Dulu, masa zaman-zaman bercinta, aku selalu cakap kat hubby yang aku xpercaya cinta pandang pertama.. Yelahkan, time tu bila cakap pasal cinta, xdelah plak terfikir jauh, cuma pikir cinta gf and bf aje..

Tapi sekarang, bila dah ada Damia, ternyata apa yang aku fikir dahulu meleset..tak sangka, banyak betul cinta n sayang yang aku nak bagi pada Damia..(siapa yg pernah jadi mummy jer yg faham apa aku rasa tau..hehe) Tak sangka, betapa cepatnya aku dah jatuh cinta kat budak sorang nih..rasa sayang tuh dah ada masa Damia belum lahir pun lagi..
Apapun, sekarang ku percaya wujudnya cinta pandang pertama itu..
(p/s : entry ni sebenarnya aku mula tulis masa Damia tgh tdo..Tengok Damia tdo lena macam tuh, buat aku rasa sayaaang sgt-sgt..tuh pasal berkobar-kobar nak tulis pasal nih..)
video

Klip video ni aku saja letak..one of my favourite...rindunya masa cuti pantang haritu!!! Dapat duk dengan Damia hari-hari...


Selamat Pengantin Baru Siti & Shah

Cuti-cuti sekolah ni..ramai betul kawan2 aku yang kawin..jadinya, weekend2 aku sibuk dengan memenuhi undangan perkahwinanlah..

Last Saturday (13-.6.09) giliran Siti n Shah...TAHNIAH


Cuma nak bagitau, mak andam diorg ni, samalah dengan mak andam aku dulu..Kak Nani.. teringat plak time-time aku dulu..hehe. Cantik kan?

Ni ada some pictures aku n Damia masa otw and kat wedding Siti...Damia xmeragam pun, sebab cuaca pun sejuk jer time tu..yelah, dalam perjalanan tu hujan jer..jadi Damia pun sedap jer tdo... pulak, bila sampai, dewan tu pun ada aircond...apalagi..dia pun lelap gak,,,hehe


Damia yang cute..mummy dia cute tak?hehe

Thursday, June 11

Tiap-tiap hari..

Tiap-tiap hari tak sabar tunggu 5.30 sebab budak ni..
Tiap-tiap hari rasa macam nak cuti supaya leh spend time dengan budak ni..
Tiap-tiap hari rasa xbest bila kena hantar budak ni pegi 'school'..
Tiap-tiap hari pumping untuk budak ni..
Taip-tiap hari tak sabar tunggu weekend..
kalau boleh, TIAP-TIAP HARI nak spend dengan budak ni...




Eii..susu pun ada kat mulut lagi..hehe

Monday, June 8

Selamat Pengantin Baru Cik ECM II !!

Dikesempatan ni, nak wish pada kawan aku sorang nih..PUAN Mariani Masdar & pasangannya Riswan.. Selamat Pengantin Baru.. Semoga kekal hingga akhirat, InsyaAllah..



Pengantin Sungkai... (7 Jun 2009)

Sampai-sampai jer, aku terus gi jumpa pengantin..Pengantin tengah makan..tapi, dsebabkan cuaca yang panas and Damia dah berpeluh-peluh (sama gaklah dgn mak dia nie..hehe) sekeping gambar pun aku x amik..ni pun ehsan daripada kamera staff PERNAMA yang lain (Abg Zul..hehe)
Mummy sibuk borak, Damia jer yang tengok camera..

Apapun, merasa gak Damia Aleesya ke Sungkai Perak..
Daddynya mana? Hmm..biasalah ada, tapi xde..hehe
Happy Reading..

Wednesday, June 3

HAPPY 3rd MONTH!!

HAPPY 3rd MONTH TO DAMIA ALEESYA..
Sekejap jer dah 3 bulan..last timbang haritu, Damia dah pun 6.4kg..hehe
Ni jer latest pic Damia yang aku ada
Sampai harini, Damia dah pandai,
a. Smile,
b. Dah kenal mummy dia (hehe)
c. Dah taknak baring..Kalau baringkan, sure dok angkat2 kepala
d. Dah pandai nak pegang toys atau apa aje yang berdekatan dan tercapai dek tangan dia..
e. Dah mula nak pusing-pusingkan badan.

Anyway sayang, mummy ada present utk Damia kat bwh ni.. Fresh tau..baru jer pumping pagi tadi..
Semoga Damia membesar dengan sihat berkat SI..

1st pumping session @ office (3 Jun 2009-Damia 3 bulan harini yeay!)

FYI, nilah dia BP yang aku guna selama ini..


Spectra 3 kesayanganku..

Rasanya, patut ke aku beli satu lagi pump sbg back up? bukan apa..Setakat ni aku guna S3 6 kali sehari.. takutlah kalau tetiba dia jammed ke apa..karang aku xde back up lak.. Any comment yang bleh membantu?maybe cadangan brand ke..

Happy reading..




Posted by Picasa